Gezond en lekker eten tijdens de feestdagen!

Hoe doe je dat zonder die extra kilo’s in januari.

De gezellige decembermaand komt er weer aan. Nu we dit jaar zoveel mogelijk thuis blijven, willen we het extra gezellig maken en vaak hoort lekker eten daar ook bij. Jammer dat de weegschaal in januari de verkeerde kant op gaat en dat die broek net te strak zit. Wil je dit voorkomen en toch genieten van een gezellige feestmaand? Doe je voordeel met de onderstaande tips, je weet zelf wel welke jou kunnen helpen, zodat jij in het nieuwe jaar geen spijt krijgt.

 1. Op de eerste plaats geniet vooral van je eten en plan daar ook de lekkernijen bij. Over het algemeen geldt dat je dikker wordt tussen nieuwjaar en kerst en niet tussen kerst en nieuwjaar. Het plannen van wat je gaat eten elke dag is wel een goed idee, zo voorkom je dat je blijft genieten van bijvoorbeeld een kerstkransje bij de koffie en eet je niet het hele pak leeg. Overdrijf niet, je hoeft niet op alles nee te zeggen maar niet alles hoeft op.
 2. Stress heeft een negatieve invloed op je gewicht. Trek je eigen plan tijdens de feestdagen en laat je niet beïnvloeden door al die prachtige en bewerkelijke diners in tijdschriften. Het gaat vooral om het samen zijn met je geliefden, Neem voldoende tijd voor jezelf, ontspan en doe vooral ook dingen die jij leuk vindt.
 3. Geef groente de hoofdrol tijdens het feestmaal. Varieer met groente in de soep en tijdens het hoofdgerecht. Geef er een salade bij. Eet ook groente tijdens de lunch. Neem een klein schepje van een aardappelgerecht of van rijst of pasta. Zorg dat de groente minimaal 2/3 van je bord inneemt.
 4. Zorg voor minder gangen tijdens het kerstdiner en geef kleinere porties.
 5. Serveer op mooi servies wat kleiner dan het formaat dat je gewend bent.
 6. Plan een gezond dessert met fruit. Ga je toch voor een toetje met room of ijs, geniet hiervan en hou het klein.
 7. Kijk uit met alcohol. Een aperitief scherpt je honger aan. Spreek van te voren met jezelf af  hoeveel je wilt drinken tijdens een diner en wissel af met water. Alcohol heeft een verdovend effect, je remmingen vallen weg waardoor je sneller geneigd bent om meer of ongezonder te nemen dan je je had voorgenomen. In alcohol zitten geen voedingsstoffen maar wel veel calorieën.  Ga voor minder maar daar voor in de plaats voor goede kwaliteit en geniet er bewust van.
 8. Let ook op frisdrank en fruitsapjes. Deze zitten boordevol suikers. Kijk op: https://www.puurgezond.nl/doe/negen-manieren-om-water-te-pimpen/ voor ideeën om je water op te pimpen.
 9. Zorg voor gezonde hapjes tussendoor. Kijk uit met gefrituurde hapjes.
 10. Eet langzaam en leg af en toe je vork, mes en lepel weg. Luister naar je eigen honger en verzadigingsgevoel. Het duurt zeker 20 minuten van je laatste hap naar het gevoel dat je vol zit.
 11. Sla geen maaltijd over, de kans bestaat dat je dan teveel gaat eten bij de volgende maaltijd of dat je tussendoor gaat snoepen.
 12. Kijk uit met sausjes. Meng mayonaise met yoghurt. Voeg lekker veel kruiden toe.
 13. Beweeg. Ga lekker met het gezin wandelen met de feestdagen en ook tijdens de andere dagen in december ook al is het guur en nat buiten. Hou je aan je eigen sportpatroon in december. Ga je elke week naar de sportschool, blijf dit dan nu ook doen.
 14. Ga je bij iemand anders eten laat de gastvrouw of heer dan weten dat je niet wil aankomen of bezig bent met afvallen. Weiger het eten met complimentjes voor de gastvrouw/heer.
 15. Wist je dat je speculaas en pepernoten ook met volkorenmeel en minder suiker kunt bakken? Kijk op https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/volkorenspeculaas.aspx  voor een recept, of kijk bij recepten op mijn site.

Tot slot nog wat tips voor als de restaurants weer open gaan met de kerst en je besluit lekker uit eten te gaan:

 1. Bereid je voor. Mag jij kiezen waar je naar toegaat kies dan een restaurant met een gevarieerde keuken, zodat iedereen genoeg keuze heeft en de grootste kans bestaat dat ze ook slanke menu’s hebben. Eventueel kijk je van te voren op de site welke gerechten ze serveren en kan je zelf al een keuze maken en je hierop verheugen.
 2. Doe op de dag zelf rustig aan met je ontbijt en lunch maar zorg niet dat je grote honger hebt vlak voor dat je naar het restaurant gaat. Eventueel neem je voor dat je weg gaat een gezond soepje of wat fruit om de ergste honger te stillen.
 3. Let nu ook op met alcohol, wissel af met water en spreek van te voren met jezelf af hoeveel je gaat drinken.
 4. Wil je een voorafje? Dan zijn gegrilde groenten, een heldere soep, carpaccio of een salade een goede optie. Sla liever het brood over.
 5. Kijk nu ook uit met gefrituurde gerechten, aardappelen, pasta en rijst. Vraag in plaats van deze gerechten een dubbele portie groenten. De meeste restaurants doen hier niet moeilijk over.
 6. Jij bepaald wat je eet en drinkt. Voel je niet bezwaard  om je bord niet helemaal leeg te eten en laat je wijnglas niet ongevraagd bijschenken.
 7. Twijfel je of je nog een toetje wil, ga eens na of je nog echt honger hebt. Een lekker kopje koffie of thee is ook een goede afsluiter.
 8. Geniet bewust van wat je wel eet. Keuzes maken hoort bij een slanke levensstijl. Zo heb je na het eten ook nog een goed gevoel.

Hele fijne feestdagen en een gezond 2021!