Kookboekrecensie “We Love Groente”

Janneke Vreugdenhil.

Kookboek voor groentegekken en voor wie dat wil worden.

Van familierecepten en ‘Snel iets op tafel’ tot ‘Restjesdag’, van salades tot soepen voor elk seizoen, van verrassende voorgerechtjes tot originele ovenschotels. In alle recepten speelt groente de hoofdrol.

 “I love groente” het vorige kookboek van Janneke Vreugdehil, welke ik al een poosje in huis heb, smaakte naar meer. “We love groente” heeft een andere indeling dan “I love groente” en is groter met meerdere recepten, maar beide kookboeken staan boordevol heerlijke recepten met groente. Blader je het boek “We love groente” door dan krijg je zin om bijna alles te maken. Nou loop ik ook watertandend langs een goed uitgeruste (biologische) groentekraam net alsof het een grote snoep of gebakkraam betreft dus enigszins bevooroordeeld ben ik wel.

Alle recepten in het boek zijn vegetarisch, 1/3 is veganistisch of makkelijk veganistisch te maken. De recepten zijn over het algemeen voor 4 personen. De meeste ingrediënten zijn in een uitgebreide supermarkt, afhankelijk van het seizoen, te koop. Vaak staat er bij de inleiding van het recept een vervanging van een ingrediënt wanneer het wat moeilijker te verkrijgen is. Soms moet jezelf ook durven om een vervanger te kiezen. Google is hierbij mijn vaste vriend.

Bijna alle recepten worden vergezeld van een mooie foto. Dit vind ik zelf erg prettig, ook als controle achteraf om te kijken of mijn gerecht er net zo aantrekkelijk uitziet.

De recepten staan duidelijk beschreven en zijn niet moeilijk te maken.

 Elk recept wordt kort ingeleid door een anekdote of een uitleg over de oorsprong van het recept, een uitleg over het hoofdingrediënt en/of de andere ingrediënten. Het laatste hoofdstuk is erg handig om te gebruiken als basis voor je eigen recepten. Het boek is ingedeeld in de volgende 11 hoofdstukken:

  • Starten of Sharen
  • Wie wil er soep?
  • Snel iets op tafel
  • Familiegerechten
  • Voor erbij
  • Restjesdag
  • Salades voor alle seizoenen
  • Ontbijt, brunch, lunch, brinner
  • Borrelvoer
  • Snoepgroente
  • Een paar basisgerechten

De Pasta bijna Bolognese: https://www.in-goeden-doen.nl/wp-content/uploads/2020/09/Recept-2-Veg.-Bolognesesaus.docx  is een van mijn favoriete gerechten.

Ook de Veggie shoarma heb ik vaak gemaakt. De bietjes met frambozen, zatar en schapenlabeh (ik heb hangop van gewone yoghurt gebruikt) is als voorgerecht erg lekker en valt goed in de smaak bij mijn tafelgenoten. Vorig jaar kerst stond de Sunday roast op het menu, een soort paté uit de oven met groenten, linzen, kaas en paddenstoelen geserveerd met een tomatensaus. Verdere favorieten zijn: Gestoofde prei met tijm en crème fraîche, Courgette-kaasmuffins en de Luie ratatouille. Van de lasagne met geroosterde pompoen en spinazie voeg ik hieronder het recept toe. Een heerlijke lasagne maar machtig door het gebruik van zoveel soorten kaas. Ik gebruikte diepvriesspinazie die ik goed heb laten uitlekken. De volgende keer zou ik deze lasagne maken met een saus van eieren en melk en alleen gratineren met kaas. Veel gerechten uit het boek wil ik nog graag gaan ontdekken.

Van mij krijgt I love groente

Lasagne met geroosterde pompoen en spinazie

Voor 4 personen (recept overgenomen uit het boek)

Bereiding:ingrediënten
Verwarm de oven op 180 gr.500 g pompoenvruchtvlees In dobbelstenen
Doe de pompoenblokjes in een ondiepe ovenschaal en hussel er de helft van de Rozemarijn, een snuf grof zeezout, chilivlokken en een klein scheutje olijfolie door.1 el rozemarijnblaadjes fijngehakt
Schuif 20-30 minuten in de oven, tot de pompoen begint te bruinen.Een snuf chilivlokken
Verhit een scheut olijfolie in een pan met zware bodem en fruit hierin de ui, samen met een snufje zout, een minuut of 5. Fruit de knoflook en de Rozemarijn 2 minuten mee.1 ui gesnipperdOlijfolie  
Voeg de tomatenstukjes en een half blikje water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen.2 teentjes knoflook fijngesneden
Kook de lasagnevellen indien nodig voor. Laat de spinazie met een heel klein beetje water in een grote pan slinken. Stort in een vergiet, laat goed uitlekken en hak de bladeren grof.2 blikken (400ml) tomatenblokjes
Meng er de ricotta, de helft van de Parmezaanse kaas, wat nootmuskaat en wat peper en zout naar smaak door.259 g lasagnevellen
Vet een royale ovenschaal in met olijfolie en begin met laagjes bouwen. Een laagje tomatensaus om te beginnen. Daarop lasagnevellen en daarop opnieuw tomatensaus. Daarna een laagje pompoen en een laag spinazie en blokjes mozzarella. Dan weer lasagnevellen, tomatensaus enz.300 g (wilde)spinazie
Eindig met een laagje spinazie en mozzarella en strooi daarover de rest van de Parmezaanse kaas.250 g ricotta
Bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar in de oven.100 g Parmezaanse kaas geraspt
Laat hem 5-10 minuten afkoelen rusten voor je hem aansnijdt.Versgeraspte nootmuskaat
 2 bollen mozzarella van 125g in dobbelstenen