Kookboekrecensie Simpel

Geschreven door: Yotam Ottolenghi, Tara Wigley en Esme Howarth.

Ottolenghi staat bekend om zijn heerlijke recepten, hij bezit verschillende restaurants en heeft al heel wat kookboeken geschreven. Een paar jaar geleden was ik in de gelegenheid en in de gelukkige omstandigheid om een keer te mogen lunchen in een van zijn restaurants in London. Het enige minpuntje wat ik kon ontdekken was dat elk restaurant, waar ik vanaf nu zou gaan eten, niet meer zou kunnen tippen aan dit restaurant. Alles klopte werkelijk, ik heb ontzettend genoten van het eten, de bediening, de sfeer en de omgeving.

De kookboeken “Flavour en Plenty” had ik al in mijn bezit en ik was heel nieuwsgierig naar “Simpel”. Zijn eerdere kookboeken bevatten meer complexe recepten waar meer handelingen voor nodig zijn. Als je de titel wil geloven dan ga je er vanuit dat de gerechten uit het boek eenvoudig en snel te maken zijn. Maar Ottolenghi benadert het woord Simpel anders, het komt er op neer dat wanneer je aan tafel gaat het in ieder geval ongedwongen en makkelijk moet uitzien. Dat de een hiervoor een dag van te voren vele uren in de keuken heeft gestaan en de ander een half uur na het boodschappen doen een maaltijd op tafel zet doet niet ter zaken.

Boven de recepten staan gekleurde letters die aangeven waarom deze recepten in het boek thuishoren. Een recept kan meerdere letters bevatten.

S snel klaar

I ingrediënten, niet meer dan 10

M maak van te voren

P provisiekast (op voorraad)

E eenvoudiger dan je denkt

L lui, langzaam gegaarde schotels waarbij de oven het werk doet of eenpansgerechten.

Het boek bevat de volgende indeling:

Brunch, rauwe groente, gare groente, rijst, granen en peulvruchten, noedels en pasta, vlees, vis, desserts.

Daarnaast geeft hij “simpele” maaltijdsuggesties voor feesten, behandelt hij zijn favoriete ingrediënten en vind je achterin een trefwoordenregister.

Bij elk recept staan, zoals we van Ottolenghi gewend zijn, prachtige foto’s die je bij voorbaat al het water uit de mond doen lopen 🙂

Ook in dit boek van hem zijn niet alle ingrediënten verkrijgbaar bij de buurtsuper. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van sumak, urfa chilivlokken, berberisbessen, zwarte knoflook en ingemaakte citroen. Soms kun je ze vervangen maar ze geven wel die extra smaak die juist bij zijn recepten horen. Naar aanleiding van dit boek heb ik zelf citroenen ingelegd welke ik regelmatig gebruik.

Ik eet zelf geen vlees en vis, dus deze recepten maak ik niet. De desserts zien er heerlijk uit op de foto’s. Hij maakt wel veel gebruik van room, suiker en bloem. Voor af en toe natuurlijk prima, maar ik zoek dan graag uit hoe ik deze desserts gezonder kan maken.

Mijn favoriete recepten uit “Simpel” zijn:

Komkommersalade met veldsla: lekker makkelijk en licht bijgerecht.

Taboule van bloemkool

Bloemkool met mosterd en kaas: Dit is echt comfortfood, een van de favorieten van mijn kinderen bij de zondagse eettafel.

Langzaam bereide pronk(snij)bonen in tomatensaus; een niet moeilijk, heerlijk bijgerecht.

Avocado-tuinbonenpuree; lekker als broodsmeersel. Als je jonge tuinboontjes hebt of kleine boontjes uit de diepvries hoef je ze niet dubbel te doppen.

Geroosterde flespompoen met linzen en dolcetta. (Ik gebruik zachte geitenkaas in plaats van dolcetta). Dit gerecht is echt heerlijk, ik heb het al heel vaak gemaakt. Ook heerlijk als lunch de volgende dag.

https://www.in-goeden-doen.nl/wp-content/uploads/2020/11/Galette-met-flespompoen-1.docx

Hele geroosterde knolselderij met korianderzaadolie. Een indrukwekkend voor of bijgerecht wat leuk uitziet op tafel en verrassend smaakt. Bij dit gerecht doet de oven het meeste werk.

Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden. Deze heb ik ook al vaak gemaakt, tijdens een buffet kreeg dit gerecht veel lof.

https://www.in-goeden-doen.nl/wp-content/uploads/2020/08/Couscoussalade-met-cherrytomaatjes-en-kruiden.docx

Zilvervliesrijst met gekaramelliseerde uien en zwarte knoflook.

Brood van rode biet, karwijzaad en geitenkaas. Een verrassend lekker gerecht, door de rode kleur ziet het er ook prachtig uit.

Ik vind Simpel een top kookboek en een aanrader voor wie heerlijke gerechten wil maken, die er ook mooi uitzien en daarbij ook graag wat extra tijd wil steken in het bereiden daarvan. Het boek heet wel Simpel maar ik denk dat niet iedereen zich hier in kan vinden, hoewel dat in vergelijking met zijn andere kookboeken ook wel weer meevalt.

In mijn andere boeken van Ottolenghi staan uitsluitend recepten met groenten. In Simpel staan ook recepten met vlees en vis. Voor mij een minpuntje, vandaar de 4 hartjes, maar misschien voor iemand anders een pluspunt.